Gary  Rhodes

Płaszczka z salsefią, grzybami i sosem z czerwonego wina


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Płaszczka z salsefią, grzybami i sosem z czerwonego wina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 korzenie salsefii

zakwaszona woda

1 łyżką octu albo sok z 1 cytryny

2 skrzydła płaszczki po 350g

450 g różnych grzybów (kurki

shitake

lejkowce dęte)

oliwa do smażenia

mąka do obtaczania

kawałki masła do smażenia

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Oskrobane i umyte korzenie salsefii przekrój na trzy części. Wrzuć do zakwaszonej wody. Dzięki temu salsefia zachowa kolor, gdy czyścisz kolejne korzenie.
Gotowe porcje wrzuć do garnka z czysta wodą i doprowadź do wrzenia. Do wody wsyp szczyptę soli i zakwaś ją łyżką octu albo sokiem z jednej cytryny. Warzywo zmięknie po 12-tu minutach lub kwadransie, jeśli korzenie były grubsze. Wyjmij kawałki korzeni i pozostaw na sicie, żeby odparowały i wystygły.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

#biutf

04.11.2011 22:14


wałbrzych

CYTUJ

zaje.biste!!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.