Paul Merret

Plantan smażony z pikantnym kurczakiem


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia kolumbijska

Plantan smażony z pikantnym kurczakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mała czerwona papryczka chilli

1 ząbek czosnku

sok z 1 limonki

2 łyżki oliwy

1 pierś kurczaka

sól i pieprz

1 plantan

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Papryczkę oczyścić z nasion i posiekać, ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Zmieszać w misce papryczkę, czosnek, sok z limonki i oliwę. Pierś kurczaka gęsto ponacinać na całej powierzchni. Włożyć mięso do marynaty, dokładnie obtoczyć i pozostawić na 5 minut, potem doprawić solą i pieprzem.
Plantan obrać, pokroić w poprzek na 3 części, a następne wzdłuż na plasterki.
Położyć kurczaka na rozgrzaną patelnię i smażyć po 7 minut z obu stron. Gdy do końca smażenia zostanie 5 minut, wlać na patelnię trochę oliwy, włożyć plasterki plantana i smażyć po 2 minuty z obu stron. Przełożyć kurczaka na talerz, obok ułożyć stos plasterków plantana i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Szynka i melon
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ziemniaki pieczone z rozmarynem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grillowana kukurydza
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Racuchy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.