Placuszki

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Placuszki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

175 g zwykłej mąki pszennej

175 g mąki chlebowej (typ 750)

14 g drożdży instant

1 łyżeczka cukru

350 ml letniego mleka

150-200 ml ciepłej wody

½ łyżeczki sody oczyszczonej

stopione masło lub olej roślinny do smarowania

masło do podania



Przygotowanie:

Wsypujemy do miski obie mąki i drożdże. Rozpuszczamy cukier w mleku i wlewamy do mąki. Mieszamy łyżką, aż powstanie ciasto jak na naleśniki. Przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 20 minut, aż ciasto wyrośnie i zacznie opadać. Mieszamy sodę ze 150 ml wody i wlewamy do ciasta. Mieszamy trzepaczką na gładką masę i chwilę ubijamy. Ewentualnie dodajemy nieco wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 20 minut. Rozgrzewamy płytę grillową lub dużą patelnię o grubym dnie. Smarujemy tłuszczem pierścienie do placuszków i kładziemy na płycie. Do każdego z nich wlewamy ciasto do połowy wysokości. Pieczemy 4-5 minut, aż wierzch zacznie się ścinać, odwracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 3 minuty. Podajemy z masłem, od razu lub przestudzone i ponownie opieczone pod grillem lub w tosterze.

powrót

Podobne przepisy

Focaccia z rozmarynem i oliwkami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Klasyczny chleb na zakwasie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.