James  Martin

Placuszki z ziemniaków i kapusty


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Placuszki z ziemniaków i kapusty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g ziemniaków nadających się do pieczenia

125 g kapusty włoskiej

poszatkowanej i zblanszowanej

50 g pancetty pokrojonej w kostkę

sól i pieprz

oliwa lub olej słonecznikowy do smażenia

garść mąki do obtaczania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Nakłuj ziemniaki widelcem. Piecz w piekarniku przez 45-55 minut, aż skórka będę chrupka, a miąższ miękki. Wyjmuj je łyżką do miski i rozgnieć. Dodaj kapustę i pancettę. Dopraw solą i pieprzem. Formuj placuszki na oprószonej mąką desce. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Smaż placuszki po obu stronach przez 3-4 minut, aż będą złocistobrązowe. Podawaj ciepłe z pieczonym combrem sarnim.

powrót

Podobne przepisy

Namy z warzywami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ciastka z borowikami i kremem szalotkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony sękacz z kremem pistacjowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Wiatraczki z ciasta francuskiego
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.