Placuszki z wołowiną w whiskey i serem pleśniowym

Placuszki z wołowiną w whiskey i serem pleśniowym
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Ainsley rusza w plener (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • stek z rostbefu lub polędwicy
  • 2 łyżki amerykańskiej whiskey
  • proszek musztardowy (ewentualnie mielona gorczyca z odrobiną kurkumy)
  • 2 ząbki czosnku
  • pokrojone na cieniutkie plasterki
  • kilka łyżek oliwy do smażenia
  • kilka kropli tabasco
  • sos Worcestershire
  • do smaku
  • garść pokruszonego sera pleśniowego
  • chińskie placuszki (mandaryńskie) - można je zastąpić cienkimi naleśnikami
  • smażonymi „na sucho” na małej patelence

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso pokroić w paski, włożyć do miski, wlać whiskey, dodać proszek musztardowy, odstawić na co najmniej godzinę, żeby mięso się zamarynowało. Na grubą grillową patelnię lub na grill z płytą wlać trochę oliwy, wrzucić mięso, posypać plasterkami czosnku, doprawić tabasco i sosem Worcestershire, smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy mięso będzie niemal gotowe, na brzegu grilla podgrzać (ale nie przypiec) placuszki. Na każdy placuszek nałożyć trochę mięsa, parę plasterków czosnku i kilka bryłek sera. Zwinąć w rożek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA