Placuszki z ricottą i cynamonem

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Placuszki z ricottą i cynamonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



2 jajka

250 g sera ricotta

125 ml mleka

szczypta soli

100 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka masła

1 łyżeczka mielonego cynamonu

Do podania: owoce (truskawki, maliny, borówki, jagody), miód, cukier puder zmieszany z cynamonem



Przygotowanie:



1. Oddzielić białka od żółtek.

2. Ricottę włożyć do miski, dodać żółtka i wymieszać. Wlać mleko, cały czas mieszając. Wsypać sól, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać na gęstą, gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej mleka lub mąki.

3. W osobnej misce ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać okrągłym ruchem od dołu.

4. Wrzucić na patelnię masło i cynamon, podgrzewać na średnim ogniu, aż masło zacznie się pienić. Nakładać łyżką porcje ciasta w pewnej odległości od siebie. Usmażyć placuszki z obu stron na złoty kolor, uważając by cynamon się nie spalił.

5. Rozłożyć na talerze i podawać z owocami, polane miodem i posypane cukrem pudrem z cynamonem.



powrót

Podobne przepisy

Cukierki z tataraku
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Crespelle
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Croque Monsieur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Puree pikantne
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kasza jaglana na śniadanie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Suflet zapiekany na zupie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.