Placuszki z krewetek

Przepis z programu Mitch i Matt idą na ryby
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Placuszki z krewetek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 ml oleju roślinnego

200 g krewetek

obranych

szczypta mielonego kwiatu muszkatołowca

sól i pieprz

3 białka

1 łyżka mąki

100 g rukwi wodnej

1 cytryna

pocięta w ćwiartki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej olej we frytownicy do 190°C. Dopraw krewetki kwiatem muszkatołowca, solą i pieprzem. Ubij białka na sztywną pianę i wymieszaj z mąką. Wymieszaj pianę z krewetkami, dodawaj małymi porcjami, po łyżce naraz. Nabieraj masę porcjami wielkości łyżki i smaż na głębokim tłuszczu, aż będą złocisto brązowe. Odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj od razu z rukwią wodną i cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z homara z grejpfrutem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.