Emeril Lagasse

Placuszki z kraba z kukurydzianym maque choux i dżemem pomidorowym


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

Placuszki z kraba z kukurydzianym maque choux i dżemem pomidorowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g mięsa z kraba w dużych kawałkach

1 łyżka niesolonego masła

2 łyżki drobno posiekanej czerwonej papryki

2 łyżki drobno posiekanej cebuli

2 łyżki drobno posiekanego selera

½ łyżeczki mieszanki przypraw (przepis poniżej)

¼ szklanki majonezu

1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1 ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki

¼ plus 1 ½ szklanki japońskiej bułki tartej panko

sól

½ szklanki oleju roślinnego

kukurydziane Maque Choux (przepis poniżej)

dżem pomidorowy (przepis poniżej)

 

 

Przygotowanie:


Delikatnie oczyścić mięso z kraba, tak by poszczególne kawałki były jak największe. Przenieść do miski i wstawić do lodówki. Na średniej wielkości patelni roztopić masło. Dodać paprykę, cebulę, seler i smażyć przez około 4 minuty. Doprawić mieszanką przypraw i ½ łyżeczki soli. Odstawić do ostygnięcia.
Po ostygnięciu do mieszanki warzyw dodać mięso z kraba, majonez, sok z cytryny, natkę pietruszki i ¼ szklanki panko. Delikatnie wymieszać dbając o to, żeby składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Dodać soli do smaku. Masę z mięsem z kraba podzielić na 8 równych porcji. Placuszki dokładnie obtoczyć w pozostałej bułce tartej panko. ¼ szklanki oleju rozgrzać na patelni. Następnie usmażyć pierwszą porcję placuszków. Każdą stronę smażyć przez 2-3 minuty. Przełożyć na ręcznik papierowy i delikatnie odsączyć. Rozgrzać resztę oleju i usmażyć drugą porcję placuszków. Podawać z kukurydzianym Maque Choux i odrobiną dżemu z pomidorów.

powrót

Podobne przepisy

Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla
Krewetki z solą i pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kalmar z grilla
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kalmary na czerwonej soczewicy
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.