Gieno Mientkiewicz

Placuszki z bursztynem i kwiatami akacji


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 2563

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kilka kiści kwiatów akacji

kilka szczytów pokrzywy białej z kwiatami

kiść bzu lilaka

2 jajka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mleka

5 dag sera bursztyn

olej do smażenia

 

 

Sos serowo-powidalny z syfonu

10 dag koziego sera

1 łyżka powideł śliwkowych

2-3 łyżki śmietanki 30%

 

Przygotowanie:

Przygotowanie
Do mleka wbić jajka, odrobinę posolić, rozbełtać, dodać mąkę, zakręcić ciasto. Dodać starty drobno ser i kwiaty. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Przygotowanie sosu:
Ser obkrajać ze skórki, zetrzeć drobno i utrzeć w salaterce z powidłami i śmietanką, patrząc aby konsystencja była bliska smarowalności. Przełożyć do syfonu, wbić nabój. Przed szprycowaniem dobrze wstrząsnąć. Można też użyć rękawa cukierniczego, lub nałożyć sos łyżką.
Na wierzch posypać świeże kwiaty akacji.

powrót

Podobne przepisy

Marchewki z estragonem i sosem pomarańczowym
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pani puri z ikrą łososia lub awokado
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Namy z warzywami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Burgery z łososia z koperkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.