Placuszki rybne

Przepis z programu Mitch i Matt idą na ryby
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Placuszki rybne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

0,5 kg ziemniaków

1 duży filet z rdzawca

ok. 100 g masła

garść posiekanych kaparów

garść ziarenek czarnego pieprzu

3 liście laurowe

natka pietruszki

zachować łodygi

4 łyżki białego wina

2 łyżki octu

mąka

bułka tarta

1 jajko

roztrzepane

ćwiartka cytryny

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki ugotować, następnie wodę z ziemniaków przelać na patelnię. Dodać ziarenka czarnego pieprzu, liście laurowe, łodygi natki pietruszki, białe wino i ocet. Rybę pokroić na średniej wielkości kawałki, które następnie należy włożyć do wywaru i gotować przez parę minut. Do ugotowanych ziemniaków dodać masło i następnie wszystko rozgnieść. Dorzucić natkę pietruszki i posiekane kapary. Następnie dodać kawałki ryby i wszystko delikatnie wymieszać. Z tak powstałej masy uformować placuszki, które należy obtoczyć w mące, potem w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Placuszki smażyć na patelni z dodatkiem rozgrzanej oliwy z oliwek. Podawać z dressingiem z oliwy i chilli oraz ćwiartką cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Sandacz w szuwarach z śmietanowym chrzanem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gołąbki z łososiem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne, Gołąbki
Szaszłyczki z tuńczyka z szarmulą
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.