Jamie  Oliver

Placuszki Poppy i Daisy


Przepis z programu Najpyszniejsze Święta Jamiego
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Placuszki Poppy i Daisy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka mąki z dodatkiem środka spulchniającego (albo szklanka zwykłej mąki pszennej z 1 płaską łyżeczką proszku do pieczenia)

1 szklanka mleka

1 duże jajko

najlepiej z naturalnej albo ekologicznej hodowli

szczypta soli morskiej

1 gruszka

kilka kawałków masła

jogurt naturalny i płynny miód do podania

 

 

Przygotowanie:


Starannie wymieszaj w misce mąką z mlekiem i jajkiem. Zetrzyj gruszkę i przemieszaj wszystko. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię i stop na niej kawałek masła. Nałóż na patelnię 3 placki łyżką (po 2 łyżki ciasta na każdy placek) i smaż kilka minut z jednej i minutę - dwie z drugiej strony, aż będą złociste. Podawaj je od razu z porcją jogurtu, polane miodem.
Ciasto można dosłodzić, dodać więcej mąki, żeby było gęstsze i upiec w foremkach do mufinek, wypełniając je w połowie. Piekarnik trzeba rozgrzać do 200 o C.

powrót

Podobne przepisy

Carottes vichy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajka na twardo w galarecie z estragonem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Teryna owocowa z serem pleśniowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placki ziemniaczane
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jajka zapiekane
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.