Placuszki marchewkowe z kolendrą

Placuszki marchewkowe z kolendrą
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 6 marchewek
  • przyciętych i wyszorowanych
  • 3-4 dymki
  • posiekane
  • spora garść świeżej natki kolendry
  • posiekanej i więcej do podania
  • 2 duże wiejskie jajka
  • roztrzepane
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 garść świeżo startego parmezanu
  • ¼ szklanki śmietany kremówki
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zetrzyj marchewkę w malakserze i włóż do miski razem z dymkami i taką ilością kolendry, jaka Ci odpowiada. Dodaj jajka i mąkę, żeby składniki się połączyły, a następnie parmezan, który stopi się przy smażeniu i spoi placki. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Sprawdź przed samym smażeniem, czy mieszanina dobrze się skleja – może trzeba dodać jeszcze trochę jajka albo mąki. Rozgrzej dużą patelnię, wlej nieco oliwy i formuj płaskie placki, żeby szybko się smażyły. Smaż je po 4-6 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Pamiętaj o złotej zasadzie: nie odwracaj placków za wcześnie, niech się porządnie zrumienią. Podawaj je od razu, posypane siekaną kolendrą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA