Gary  Rhodes

Placuszki dyniowe


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Placuszki dyniowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Placuszki:

225 g dyni karaibskiej lub piżmowej, obranej, pokrojonej na kawałki, ugotowanej i zmiksowanej na puree

450 g zwykłej mąki pszennej

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

½ łyżeczki mielonego imbiru

1 jajko

szczypta soli

350 ml mleka

olej, do smażenia



Słodki krem Curacao:

150 ml tłustej śmietany

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka niebieskiego likieru Curacao





Placuszki:

Wymieszać puree z dyni, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Połączyć z jajkiem. Cały czas mieszając powoli, stopniowo, wlewać mleko tak, aby powstało gęste i gładkie ciasto. Na patelni rozgrzać na średnim ogniu niewielką ilość oleju. Nałożyć 3-4 łyżki masy. Smażyć 1-2 minuty z każdej strony, aż placuszki się zrumienią. Przekładać w ciepłe miejsce na czas smażenia pozostałego ciasta.



Słodki krem Curacao: śmietanę ubić z cukrem i Curacao. Nakładać po łyżce na placuszek i podawać.



© Gary Rhodes





powrót

Podobne przepisy

Zupa krem z dyni o aromacie imbiru z prażonymi pestkami
Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania dietetyczne, Dania z dyni
Ciasto dyniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem z dyni na mleczku kokosowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Zupa z dyni
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.