Placuszki dla snorleya

Przepis z programu Gotowanie dla dzieci z Luisem
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Placuszki dla snorleya
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka mąki

2 łyżeczki masła

1 szklanka mleka

szczypta soli

szczypta cukru

 

 

Przygotowanie:


Najpierw musimy odmierzyć składniki. Jedna szklanka mąki.....1 szklanka, jeśli weźmiesz trochę za dużo, porostu odsyp trochę z powrotem. Teraz wsyp mąkę do blendera. Odkryłem, że blender jest łatwy w obsłudze. Następnie dodaj dwie łyżeczki, to te małe, masła. Ja mam już wcześniej odmierzone. Dodaj połowę szklanki mleka, musisz sprawdzać w czasie miksowania jak gęste jest ciasto. Wlej mleko do blendera. Następnie wbij jajko. Postaraj się nie wbić razem ze skorupką. Dodaj szczyptę soli, ja lubię sól morską, możesz dodać trochę cukru. Nałóż pokrywkę na blender i zmiksuj wszystko razem. Jeśli potrzebujesz więcej mleka po prostu go dolej i jeszcze raz zmiksuj. Wygląda świetnie.... poproś któregoś z rodziców, aby postawił patelnię na ogniu i został z tobą. Bądź ostrożny..... bo to gorące!
Włóż masło na patelnię i poczekaj aż się stopi, następnie wylej ciasto na spód patelni tak, aby uformowały się kółka. Mniaam, poczekaj aż się usmażą. Kiedy placuszek podsmaży się z jednej strony, przewróć go na drugą, możesz poprosić rodzica o pomoc. Podsmaż z drugiej strony, tak, aby był złotobrązowy z obydwu stron. Podawaj na talerzu, możesz podać z dowolnymi dodatkami – masłem, syropem klonowym, dżemem, masłem orzechowym, lub z sokiem z cytryny i odrobiną cukru.

powrót

Podobne przepisy

Jajka po wiedeńsku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Figi nadziewane pistacjami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Groszek po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajecznica po francusku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.