Marta Dymek

Placuszki cukiniowe z miętowym guacamole


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 1162

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg cukinii

1 łyżka soli

¼ - ½ szklanki mąki pszennej lub ryżowej

¼ szklanki mąki z ciecierzycy

2 łyżki kaparów

2 łyżki płatków drożdżowych

½ pęczka koperku

½ pęczka szczypiorku

¼ pęczka pietruszki

1 ząbek czosnku

spora ilość soli i czarnego pieprzu

olej do smażenia

 

Miętowe guacamole:

2 dojrzałe awokado

2 szalotki lub ½ białej cebuli

kilka gałązek kolendry

kilka gałązek mięty

sok wyciśnięty z połowy cytryny

sól oraz czarny pieprz

Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na tarce, obsypać solą i odłożyć na przynajmniej pół godziny.
Po upływie tego czasu z cukinii wycisnąć jak najwięcej wody i przełożyć do miski.
Zioła, czosnek oraz kapary bardzo drobno posiekać i dodać do cukinii wraz z resztą składników. Bardzo dokładnie wyrobić przy pomocy dłoni, a następnie dłonie umyć i formować kotleciki.
Na dnie dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotleciki. Smażyć z każdej strony po 2 - 3 minuty, następnie odkładać na papierowy ręcznik.
W międzyczasie szybko przygotować guacamole. Przeciąć awokado na pół, obrócić połówkę, pozbyć się pestki i wydłubać miąższ przy pomocy łyżki. Przełożyć miąższ do miski lub moździerza.
Dodać pozostałe składniki i wszystko porządnie utrzeć moździerzem lub widelcem. Awokado powinno być porządnie rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą.
Podawać gorące placki z kleksem guacamole.

powrót

Podobne przepisy

Sticky rice z truskawkami
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Wegański shake
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie
Chili sin carne
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.