Placuszek z risotto i homara oraz sałata z fenkułu i fioletowej cebuli

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Placuszek z risotto i homara oraz sałata z fenkułu i fioletowej cebuli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki risotta:

2 łyżki oliwy

1 drobno posiekana szalotka

2 drobno posiekane ząbki czosnku

225 g ryżu Arborio

1 l wywaru drobiowego

720 ml białego wina

koszerna sól i pieprz (do smaku)

50g tartego parmezanu

110 g japońskiej bułki tartej czyli panko

60 ml oleju roślinnego



Składniki dania z homara:

2 surowe odwłoki homara


55 g roztopionego masła

1 cytryna



Składniki sałatki:

2 fenkuły bez pierzastych łodyg

2 fioletowe cebule

2 gruszki piaskowe

4 rzodkiewki

100 g pokruszonej gorgonzoli



Składniki winegretu:

3 łyżeczki musztardy dijon

sok z 1 cytryny

1 drobno posiekany ząbek czosnku

1 drobno posiekana szalotka

koszerna sól i pieprz (do smaku)

240 ml oliwy



Przygotowanie risotta:

Wlej do garnka wywar i białe wino. Podgrzej na średnim ogniu. W średnim rondlu rozgrzej oliwę na średnim do silnego ogniu. Wrzuć szalotki, czosnek i ryż. Wymieszaj, smaż przez 1 minutę. Łyżką wazową nalej dość płynu, żeby ledwie zakrył ryż. Wymieszaj i gotuj, aż niemal odparuje, często mieszając. Dolewaj w ten sposób płyn, aż ryż będzie al dente. Powinno to zająć około 30 minut. Dodaj parmezan , dopraw do smaku solą i pierzem. Zdejmij z ognia, studź w lodówce przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Uformuj placuszki w dłoniach. Obtocz w panko i smaż na dużej patelni na silnym ogniu aż będą chrupkie po obu stronach, czyli przez około 2 minuty na stronę. Wyjmij i osusz na papierowych ręcznikach kuchennych.



Przygotowanie homara:

Jeśli używasz mrożonych odwłoków, włóż je do torebki plastikowej ze szczelnym zamknięciem i rozmroź w misce z zimną wodą. Gdy się rozmrożą, wyjmij z pancerza. Rozgrzej grill i połóż odwłoki. Przy pomocy pędzelka posmaruj roztopionym masłem i piecz przez 3 minuty. Obróć, posmaruj masłem, dodaj nieco soku z cytryny i piecz przez kolejne 3 minuty. Zdejmij z ognia i pokrój w kawałki wielkości kęsa. Połóż kilka na placuszki z risotta i podawaj.



Przygotowanie sałatki:

Przetnij fenkuły na pół i drobno poszatkuj na szatkownicy. Odłóż na bok w misce. Przetnij cebulę na pół i drobno poszatkuj na szatkownicy. Dodaj do fenkułu. Przetnij gruszki na ćwiartki i drobno poszatkuj na szatkownicy. Dodaj do miski. Tak samo poszatkuj rzodkiewki i dorzuć do miski. Przykryj zwilżonym ręcznikiem papierowym, aż do podania.



Przygotowanie winegretu:

Utrzyj musztardę, sok z cytryny, szalotki i czosnek. Dodaj dużą szczyptę koszernej soli i pieprzu. Ucieraj, wlewając stopniowo oliwę, aż powstanie winegret. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem dorzuć do sałatki gorgonzolę, polej winegretem i delikatnie wymieszaj.



© 2012 Nicole Straight



powrót

Podobne przepisy

Mule w winie z ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Cavatelli z małżami
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pikantne mule z fasolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.