Roger Mooking

Placki ziemniaczane


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Placki ziemniaczane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0








Placki ziemniaczane:

1 jajko

1 szklanka mleka 2%

½ szklanka mąki pszennej

2 łyżeczka sproszkowanego czosnku

450 g grubo startych ziemniaków (5 ziemniaków, najlepiej odmiany Yukon Gold)

1 grubo posiekanego szczypioru

1 łyżka oleju roślinnego

1 łyżka masła

sól

pieprz



Placki ziemniaczane:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Wbić jajko do miski, roztrzepać z ½ szklanki mleka.

Wsypać mąkę i wymieszać. Wsypać czosnek w proszku, sól i pieprz. Wlać pozostałe pół szklanki mleka i dobrze wymieszać. Dodać starte ziemniaki i dobrze wymieszać. Dodać szczypior i połączyć z całością. Rozgrzać patelnię do dość wysokiej temperatury. Gdy patelnia jest gorąca, rozłożyć na niej łyżką masę ziemniaczaną, formując 4 placki. Dodać masło. Docisnąć placki, żeby równo się przysmażyły. Smażyć 4 minuty, po czym obrócić. Na 5 minut wstawić patelnię do piekarnika. Placki zrumienią się i dopieką.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Warzywa w sosie sezamowym
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Makaron z sosem orzechowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placuszki z kukurydzy z salsą z awokado
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sałatka z młodych jarzyn
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłka z miętą i majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.