Laura Calder

Placki ziemniaczane


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Placki ziemniaczane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g ziemniaków

obranych i startych

60 ml śmietany

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Blachę posmaruj obficie masłem lub olejem. Wyciśnij sok ze startych ziemniaków za pomocą papierowego ręcznika i wrzuć ziemniaki do miski. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Ziemniaki powinny zniknąć pod ich warstwą. Nakładaj masę łyżką na blachę formując małe naleśniki. Piecz 15 min. Przełóż na drugą stronę i piecz kolejne 15 min, aż brzegi placków będą chrupiące i złociste. Podawaj ciepłe na półmisku.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki pod oscypkiem z żurawiną
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ptysie serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paszteciki ze szpinakiem i fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Grissini
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Bób z szynką i sherry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.