Tomasz Jakubiak

Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wieprzowiny

odsłon: 1736

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg schabu karkowego

2-3 cebule

3 ząbki czosnku

0,5 kg grzybów

4 ogórki kiszone

4 suszone pomidory

łyżka musztardy francuskiej

śmietana

50 ml jarzębinowej nalewki

sól

pieprz

 

Placki:

1,5 kg ziemniaków

3 jajka (żółtka osobno, białka osobno)

3 łyżki mąki

łyżka śmietany

cebula

sól

pieprz

olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:

Schab pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Ogórki, suszone pomidory i grzyby pokrój w średnią kostkę. W garnku podsmaż mięso. Następnie dodaj cebulę. Całość dopraw solą i pieprzem.
Dolej nalewkę, śmietanę i dodaj musztardę.
Na koniec dodaj kiszone ogórki, suszone pomidory i grzyby. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
Przygotuj placki. Ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach i lekko odcedź.
Cebulę zetrzyj na małych oczkach i dodaj do startych ziemniaków. Dopraw je solą i pieprzem.
Dodaj śmietanę, żółtka i mąkę. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek.
Placki smaż na rozgrzanym oleju. Podaj je z gulaszem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina kakuni
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wieprzowiny
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Golonka z kapustą zasmażaną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wieprzowiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Hankaarizona

postów: 5

04.04.2018 10:50

CYTUJ

Zamiast jarzebinowej nalewki, ktorej w arizonie nie uswiadcze co mozna dodac?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.