Tomasz Jakubiak

Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 966

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg schabu karkowego

2-3 cebule

3 ząbki czosnku

0,5 kg grzybów

4 ogórki kiszone

4 suszone pomidory

łyżka musztardy francuskiej

śmietana

50 ml jarzębinowej nalewki

sól

pieprz

 

Placki:

1,5 kg ziemniaków

3 jajka (żółtka osobno, białka osobno)

3 łyżki mąki

łyżka śmietany

cebula

sól

pieprz

olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:

Schab pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Ogórki, suszone pomidory i grzyby pokrój w średnią kostkę. W garnku podsmaż mięso. Następnie dodaj cebulę. Całość dopraw solą i pieprzem.
Dolej nalewkę, śmietanę i dodaj musztardę.
Na koniec dodaj kiszone ogórki, suszone pomidory i grzyby. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
Przygotuj placki. Ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach i lekko odcedź.
Cebulę zetrzyj na małych oczkach i dodaj do startych ziemniaków. Dopraw je solą i pieprzem.
Dodaj śmietanę, żółtka i mąkę. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek.
Placki smaż na rozgrzanym oleju. Podaj je z gulaszem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Jagnięce kofty na sałacie
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Wieprzowina hung shao
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Faszerowane bakaliami udka kurczaka
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Filadelfijska kanapka ze stekiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.