David Gaboriaud

Placki ziemniaczane podane z wędzonym łososiem i sałatką z ogórka i rzodkiewki


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

odsłon: 382

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 ziemniaków o średniej wielkości, startych na grubych oczkach

1 cebula starta na grubych oczkach

1 jajko

2 kopiaste łyżki mąki pszennej

kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany

1 łyżka posiekanego koperku

brzuszki z łososia wędzonego

kawałek wędzonego tuńczyka

1 cytryna

2 rzodkiewki pokrojone w słupki

2 ogórki gruntowe pokrojone w słupki

kawior z łososia

sól

pieprz

olej do smażenia

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Placki: wymieszaj starte ziemniaki z cebulą i odciśnij jak najwięcej soku przez drobne sito. Następnie dodaj jajko i mąkę, dopraw solą i pieprzem. Szybko wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju i smaż po 2-3 placki na raz. Odwróć placki jak brzegi będą złociste i podsmaż drugą stronę.
Wyciągnij gotowe placki i odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Przełóż placki na talerz, dodaj kawałki wędzonego łososia lub tuńczyka na każdy placek oraz po kleksie śmietany. Dodaj po łyżeczce kawioru i posyp koperkiem.
Sałatka: wymieszaj ogórki, rzodkiewki i koperek razem. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem i podawaj z plackami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.