Jacques Pépin

Placki z przegrzebkami na sałacie


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

Placki z przegrzebkami na sałacie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Placki

125 gramów przegrzebków, opłukanych pod bieżącą zimną wodą, żeby usunąć piasek

½ szklanki mąki pszennej

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku

około 3 łyżek oleju arachidowego



Sałata głowiasta

2-3 szklanki podartej sałaty, umytej i wysuszonej

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

1 ½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

po szczypcie soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu



Przygotowanie placków

Do malaksera włożyć przegrzebki. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wodę mineralną, sól i pieprz. Zmiksować na gładką masę. Domieszać szczypiorek. Na dużej, teflonowej patelni, na średnim ogniu, rozgrzać 1 ½ łyżki oleju arachidowego. Na olej nakładać po 1 ½ łyżki ciasta. Rozleje się, tworząc placek o średnicy 8 centymetrów. Na średnim ogniu przez 5 minut smażyć jednocześnie po 6 placków. W połowie smażenia przewrócić na drugą stronę. Powtórzyć czynności z pozostałą 1 ½ łyżki oleju i resztą ciasta. W sumie powinno się uzyskać 12 placków. Przełożyć je na metalową kratkę, aby nieco przestygły przed podaniem.



Przygotowanie sałaty Sałatę kilkakrotnie podrzucić z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przed podaniem rozłożyć na cztery talerze. Ułożyć po 3 placki na osobę i podawać.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Tajska sałatka z ośmiornicy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone kalmary
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mule w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.