Placki z mozzarellą i salsą pomidorową

Placki z mozarellą
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Daria Ładocha

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki, Dobre dla dzieci

Składniki:

Salsa:
  • 3 duże pomidory bez skórki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka liści bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę z ciecierzycy i ryżu zmieszaj z mlekiem i wodą za pomocą trzepaczki lub miksera. Dodaj sok z cytryny, przyprawy, jajka i olej. Ciasto odstaw do lodówki na co najmniej godzinę (a najlepiej dłużej).
Pomidory pokrój w drobną kostkę (nie miksuj!), zmieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobno posiekaną bazylią, dopraw solą i pieprzem.
Placki smaż na rozgrzanej i posmarowanej lekko olejem patelni na złocisty kolor. Na gorące placki nakładaj plastry mozzarelli tak, by się roztopiła, i podawaj z salsą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA