Marieta  Marecka

Placki z jabłkami i rodzynkami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

odsłon: 7860

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 jaja

1,5 - 2 szklanki startego jabłka

1 garść rodzynek

1 szklanka mleka

½ szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany ew. serka homogenizowanego

ok. 1 szklanki mąki (może wyjść więcej, musicie uzyskać gęste ciasto)

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

szczypta soli

olej do smażenia

cukier

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy jogurt lub śmietanę, całe jaja i mieszamy rózgą dokładnie łącząc składniki. Obrane jabłka ścieramy na tarce lub wrzucamy do malaksera wraz z rodzynkami (oczywiście jeśli używacie tarki rodzynek nie ścieracie). Do mleka z jajami dodajemy mąkę, proszek, sodę i sól. Mieszamy rózgą do uzyskania dość gęstego ciasta, bardziej gęstego niż na naleśniki. Dodajemy starte jabłka i mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania ładnego, złotego koloru. Serwujemy ciepłe, posypane cukrem lub jak kto woli np. z Nutellą, syropem klonowym, miodem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.