Tomasz Jakubiak

Placki grzybowe z sosem rozmarynowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 13965

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

3 garści podgrzybków wymieszanych z prawdziwkami

1 biała cebula

mąka pełnoziarnista

2 jajka

4-5 łyżek kwaśnej śmietany 12%

Sos:

łyżka posiekanego rozmarynu wraz z gałązkami

szklanka bulionu warzywnego

mąka pszenna

łyżeczka ciemnego sosu sojowego

1 pomidor obrany ze skórki

łyżeczka soku z cytryny

olej rzepakowy

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie wyszoruj szczoteczką, wytrzyj i posiekaj na kawałki. Dodaj startą cebulę, jajka i tyle mąki, żeby powstało ciasto jak na placki. Dopraw solą i pieprzem. W rondelku zagotuj bulion z rozmarynem, zmniejsz ogień i pozostaw na około 20 minut, żeby bulion przeszedł rozmarynem. W drugim rondelku rozpuść masło i dodaj tyle mąki, żeby powstała zasmażka. Od razu dodaj bulion i sos sojowy. Zagotuj aż zgęstnieje i przetrzyj przez sito. Dopraw cytryną – nie gotuj. Placki z dwóch łyżek ciasta smaż z obu stron. Podaj polane sosem i kwaśną śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaczano-krabowe placuszki rosti
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Jajka na twardo w galarecie z estragonem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Puszysty omlet z serem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ziemniaki pieczone z łososiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.