Tomasz Jakubiak

Placki grzybowe z sosem rozmarynowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 14190

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

3 garści podgrzybków wymieszanych z prawdziwkami

1 biała cebula

mąka pełnoziarnista

2 jajka

4-5 łyżek kwaśnej śmietany 12%

Sos:

łyżka posiekanego rozmarynu wraz z gałązkami

szklanka bulionu warzywnego

mąka pszenna

łyżeczka ciemnego sosu sojowego

1 pomidor obrany ze skórki

łyżeczka soku z cytryny

olej rzepakowy

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie wyszoruj szczoteczką, wytrzyj i posiekaj na kawałki. Dodaj startą cebulę, jajka i tyle mąki, żeby powstało ciasto jak na placki. Dopraw solą i pieprzem. W rondelku zagotuj bulion z rozmarynem, zmniejsz ogień i pozostaw na około 20 minut, żeby bulion przeszedł rozmarynem. W drugim rondelku rozpuść masło i dodaj tyle mąki, żeby powstała zasmażka. Od razu dodaj bulion i sos sojowy. Zagotuj aż zgęstnieje i przetrzyj przez sito. Dopraw cytryną – nie gotuj. Placki z dwóch łyżek ciasta smaż z obu stron. Podaj polane sosem i kwaśną śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Sandwich
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Bliny z kawiorem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Rolada szpinakowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Karczochy z prosciutto
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Daria Nowicka

postów: 19

28.11.2017 15:42

CYTUJ

Można sobie ułatwić sprawę wykorzystując bulion grzybowy od Krakusa w szklanej butelce - bez konserwantów i innych sztucznych dodatków, smakuje domowo i nie trzeba gotować osobnego bulionu do tych placków.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.