Marieta  Marecka

Placki gratin z ziemniaków


Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Placki i placuszki

Placki gratin z ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 ziemniaki

sól

pieprz

ok. 70 g masła Lurpak Klasyczne

świeżo tarta gałka muszkatołowa

starty parmezan ok. ½ szkl.

suszony tymianek (najlepiej mielony)

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry, masło rozpuścić.
Na blaszce wyłożonej papierem ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków tak, by nachodziły na siebie. Smarować delikatnie rozpuszczonym masłem, przyprawić tymiankiem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i posypać parmezanem.
Nakładać kolejną warstwę ziemniaków, posmarować rozpuszczonym masłem, przyprawić tymiankiem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i posypać parmezanem.
Ułożyć ostatnią warstwę ziemniaków, posmarować masłem i posypać solą. Piec w temp. 180 stopni przez około 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Placki z cukinii z nadzieniem serowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Racuchy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Racuchy kukurydziane z awokado
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Omlet z kimchi i kurczakiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Placki i placuszki
Lummur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.