Nigel Slater

Placki bubble and squeak


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Placki bubble and squeak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 duże dymki

posiekane

duży kawałek masła

oliwa do smażenia

3-4 strączki kardamonu

1 czubata łyżeczka nasion kolendry

1 czubata łyżeczka nasion kminu rzymskiego

gotowe puree ziemniaczane

150 ml śmietany kremówki

garść świeżych liści kolendry

posiekanych

 

 

Przygotowanie:


Na patelni rozgrzej masło z niewielką ilością oliwy i podsmaż dymki. Wyjmij czarne nasionka ze strączków kardamonu i włóż do moździerza. Dodaj kolendrę oraz kmin i utrzyj, ale nie na drobny proszek. Wsyp przyprawy na patelnię z dymką i przesmaż mieszając od czasu do czasu, aż się lekko zrumienią. Wymieszaj w misce dymki i przyprawy z ziemniakami i zrób 4 placki. Połóż je na patelni i usmaż, aż się zrumienią, po kilka minut z każdej strony. Zdejmij placki z patelni i zrób na niej sos. Wlej śmietanę, dodaj posiekane liście kolendry, zagotuj i dopraw do smaku. Podawaj placki z sosem. Pysznym dodatkiem są też smażone plasterki boczku albo szynki.

powrót

Podobne przepisy

Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Groszek po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlet z szynką i serem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Bułka z farszem na przekąskę
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.