Tomasz Jakubiak

Placki a la soczewiaki z warzywnym gulaszem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 96

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g namoczonej soczewicy

cebula

surowy ziemniak

1,5 kg obranych i ugotowanych ziemniaków

sól, pieprz

jajko

 

Warzywny gulasz:

czerwona cebula

2 papryczki chilli

pół małej dyni

ząbek czosnku

bakłażan

słodka papryka, kmin rzymski, kolendra

sól

200 ml mleczka kokosowego

sok z limonki

 

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania placków. Soczewicę zmiel dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Razem z soczewicą zmiel również cebulę i ziemniaka. Na koniec dodaj ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki. Dodaj jajko. Całość wymieszaj. Placki smaż na rozgrzanym oleju.

Przygotuj gulasz warzywny. Wszystkie warzywa pokrój. Następnie usmaż je na oliwie lub oleju w następującej kolejności: cebula, czosnek, przyprawy, papryczki, dynia i na końcu bakłażan. Całość posól i zalej mleczkiem kokosowym. Dolej sok z limonki i wymieszaj.
Placki a la soczewiaki podawaj z gulaszem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.