Placek ze smalcem

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Placek ze smalcem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

450 g mąki chlebowej

1 łyżeczka soli

14 g drożdży

80 g smalcu

300 ml wody

75 g masła

225 g mieszanych suszonych owoców i kandyzowanej skórki cytrusów

50 g ciemnego cukru trzcinowego

mąka do podsypania

masło do smarowania



Przygotowanie:

Umieszczamy w misce mąkę, drożdże i sól, sypiąc sól i drożdże tak, by się nie stykały. Dodajemy 20 g smalcu i palcami rozcieramy z mąką. Wlewamy ¾ wody i mieszamy składniki łyżką. Stopniowo dodajemy resztę wody i mieszamy składniki rękami, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego ciasta. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiamy 5-10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Rolujemy i formujemy w kulę. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godziny, aż podwoi objętość. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy w prostokąt ok. 20 x 50 cm. Rozrzucamy na cieście 20 g smalcu i 25 g masła w kawałkach i lekko rozsmarowujemy, posypujemy ⅓ cukru i ⅓ mieszanki bakalii. Składamy ⅓ ciasta od góry i na to ⅓ od dołu. Obracamy o ćwierć obrotu i znów rozwałkowujemy w prostokąt ok. 20 x 50 cm. Rozrzucamy na cieście 20 g smalcu i 25 g masła w kawałkach i lekko rozsmarowujemy, posypujemy połową pozostałego cukru i mieszanki bakalii. Składamy ⅓ ciasta od góry i na to ⅓ od dołu. Powtarzamy pkt 4 z resztą tłuszczu, cukru i bakalii. Wysmarowujemy masłem kwadratową blaszkę o boku 23 cm, z luźnym dnem. Rozwałkowujemy ciasto w kwadrat wielkości formy i przenosimy do blaszki. Lekko przyciskamy palcami, by wypełnić przestrzeń. Przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Usuwamy folię, wstawiamy blaszkę i pieczemy 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na kratkę do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe cookies z ziarnem kakaowca
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowe krakersy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Tarta z pomarańczami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort czekoladowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Szpinakowe koło
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.