Janella  Purcell

Placek ze słodkimi ziemniakami i pekanami


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Placek ze słodkimi ziemniakami i pekanami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

125 g miękkiego masła

30 g cukru pudru

240 g mąki

szczypta soli

jajko

250 g ryżu albo fasoli do pieczenia



Nadzienie:

3 średnie ugotowane, obrane i ugniecione słodkie ziemniaki

¼ filiżanki ciemnego brązowego cukru

2 łyżki cukru

łyżka masła

łyżka ekstraktu waniliowego

1 duże jajko

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta mielonego ziela angielskiego

łyżka śmietany

½ filiżanki posiekanych orzechów pekanowych



Wierzch:

¾ filiżanki cukru

2 duże jajka

¾ filiżanki ciemnego syropu kukurydzianego

łyżka stopionego masła

½ łyżeczki soli

mielony cynamon

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

bita śmietana



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Natłuścić formę o średnicy 28 cm. Włożyć masło do misy miksera. Dodać cukier puder i ubić na puszystą masę. Wsypać mąkę i sól. Miksować przez 30 sekund. Dodać jajka. Mieszać przez 2 minuty, aż z ciasta powstanie kula. Przygotować dwa arkusze papieru o wymiarach 30 na 30 cm. Rozwałkować ciasto między nimi. Przenieść ciasto do formy. Usunąć papier. Wykleić formę ciastem. Zrobić ozdobny brzeg. Nadmiar ciasta usunąć. Odstawić na pół godziny. Zakryć ciasto papierem. Wsypać ryż albo fasolę. Piec przez 15 minut, aż ciasto będzie rumiane. Usunąć fasolę. Ostudzić placek. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 130°C. W dużej misce połączyć słodkie ziemniaki, cukier, ekstrakt wanilii, jajko, cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i śmietanę. Zmiksować wszystko na gładką masę. Rozsmarować masę na cieście. Posypać orzechami pekanowymi. Wymieszać cukier, jajka, syrop klonowy, stopione masło, sól, cynamon i ekstrakt waniliowy. Wylać masę na orzechy. Piec półtorej godziny, aż placek będzie rumiany. Ostudzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną.





Opracowano na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek? 2”.



powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczona dynia
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Rozgrzewająca owsianka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.