Placek z suszonymi śliwkami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Placek z suszonymi śliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g suszonych śliwek

75 ml armaniaku

4 jabłka obrane

bez gniazd nasiennych

skrojone w kostkę

4 – 6 łyżek stopionego masła

4 – 6 łyżek cukru

6 – 8 płatów ciasta filo

 

Przygotowanie:

Namoczyć przez noc śliwki w armaniaku. Odsączyć, usunąć pestki i grubo pokroić, zachowując armaniak.
Rozpuścić 3 łyżki masła na patelni i obsmażyć jabłka do miękkości, przez ok 5 min. Posypać 2 – 3 łyżkami cukru i obsmażać do karmelizacji, przez ok. 10 min. Polać łyżką armaniaku, podpalić i czekać, aż ogień zgaśnie, a płyn odparuje. Zdjąć z ognia i skosztować. Zależnie od rodzaju użytych jabłek, masa może być zbyt słodka. W takim przypadku wcisnąć soku z cytryny. Wmieszać pokrojone śliwki.
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Położyć obręcz rozpinanej formy na blasze. Przygotować ciasto, płat po płacie, w nast. sposób: ułożyć płat filo i pokroić wszerz na 3 pasy. Posmarować jeden z pasów stopionym masłem, posypać cukrem i skropić armaniakiem. Przykryć drugim pasem i powtórzyć czynności. Położyć ostatni pas i posmarować masłem. W tej chwili ciasto ma potrójną grubość. Ułożyć je na obręczy, od środka przez krawędź na zewnątrz. Tak samo zrobić z pozostałym ciastem.
Nałożyć nadzienie śliwkowo-jabłkowe na dno formy. Założyć pasy ciasta na wierzch, lekko je zwijając i zakrywając całą masę owocową. Obficie posmarować ciasto masłem i posypać cukrem.
Zdjąć obręcz, pozostawiając uformowany placek na blasze. Piec, aż placek stanie się rumiany, przez ok. 40 min. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć na kratkę i lekko ostudzić. Podawać z lodami.

powrót

Podobne przepisy

Sernik z truskawkami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska
Ptifurki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta jabłkowa z lodami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.