Anjum  Anand

Placek z krewetkami


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Placek z krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Nadzienie:

3 łyżki oleju roślinnego

1 średnia cebula, pokrojona w plastry

6 ząbków czosnku, obranych

1 łyżka świeżo startego imbiru

5 ziaren czarnego pieprzu

1 łyżeczka nasion kminu

4 goździki

1 cm kory cynamonu

2 łagodne suszone czerwone papryczki chilli

2 pomidory, drobno pokrojone

sól do smaku

2 łyżki cukru

2 łyżki białego octu winnego

300 g małych surowych krewetek, bez głów, skorupek i żyłek



Ciasto:

100 g cukru

120 g masła

3 jajka, rozkłócone

240 g zwykłej mąki

85 g semoliny namoczonej w 125 ml wody przez 15 minut

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

100 g suszonego miąższu kokosa

175 ml mleka

masło do natłuszczenia formy



Przygotowanie:

Rozgrzać w rondlu olej. Dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty, aż się zrumieni. Utrzeć w moździerzu ziarna pieprzu, kmin, goździki, cynamon i suszone chilli. Dodać do cebuli i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i smażyć 20-30 sekund. Zmiksować czosnek i imbir z jedną łyżką wody na gładką pastę. Dodać do rondla, dokładnie wymieszać i smażyć 2-3 minuty. Dodać pomidory i odrobinę wody i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Gotować 12-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory całkowicie się rozpadną. Dodać cukier i ocet winny i gotować jeszcze 2-3 minuty. Dodać krewetki i gotować 1-2 minuty, aż nabiorą różowego koloru. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Tymczasem utrzeć masło z cukrem do białości. Stopniowo, cały czas mieszając, dodać rozkłócone jajka. Dodać pozostałe składniki ciasta i dokładnie wymieszać. Wlać połowę ciasta do natłuszczonej formy. Włożyć nadzienie krewetkowe i wyrównać powierzchnię. Wlać resztę ciasta i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 55-60 minut. Wyjęty z placka patyczek powinien być suchy.





Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

powrót

Podobne przepisy

Małże po chińsku
Rick Stein
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kalmar z grilla
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krewetki gotowane po jamajsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Drabinki z krewetek i papryczek jalapeno
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.