Marieta  Marecka

Placek w kratkę z morelami i porzeczkami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

Placek w kratkę z morelami i porzeczkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania

½ szklanki mielonych orzechów włoskich

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

220 g zimnego masła

1 szklanka cukru

2 jaja

1 łyżka śmietany

szczypta soli

 

Farsz owocowy:

1 kg moreli

3 ziarenka kardamonu

1 łyżeczka startego imbiru

kilka gałązek porzeczek

sok z ½ cytryny

250 g cukru

kilka łyżek likieru z marakui lub brzoskwiniowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier puder

blaszka prostokątna, o wymiarach ok. 20 x 30 cm

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta ucieramy w mikserze lub wyrabiamy na stolnicy jak na ciasto kruche. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę lub dłużej.
W tym czasie przygotowujemy owoce. Morele przecinamy na ćwiartki i przekładamy do szerokiego rondla, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, likier, imbir, kardamon i smażymy. Jak zaczną się rozpadać, wyciągamy ziarna kardamonu.
Do kubeczka wlewamy kilka łyżek wody, ew. zbieramy sok spod owoców i rozrabiamy w płynie mąkę ziemniaczaną. Dolewamy do smażących się owoców i gotujemy całość jeszcze 2-3 minuty. Jeśli masa nie będzie gęstnieć, należy dodać więcej mąki. Jeśli jednak od początku będzie bardzo gęsta dodawanie mąki można pominąć.
Ściągamy dżem z rondla i studzimy.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, z czego jedna powinna być większa od drugiej. Większy kawałek rozwałkowujemy i wyściełamy nim spód blaszki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut.
Następnie lekko studzimy, rozsmarowujemy dżem morelowy i posypujemy całość kulkami porzeczek.
Z pozostałej części ciasta rolujemy długie wałki, podsypując mąką i układamy kratkę na wierzchu ciasta. Wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 50 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe ciasteczka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Strudel jabłkowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Łamańce z makiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

03.10.2016 08:27

CYTUJ

Bardzo ciekawy przepis, czy trzeba użyć jakiejś specjalnej typ mąki, może być uniwersalna szymanowska?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.