Placek trzech króli

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Placek trzech króli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


TARTA:

2 płaty schłodzonego gotowego ciasta francuskiego gr. 5 mm

rozbełtane jajko do sklejenia brzegów

przesiany cukier puder (lub kilka łyżek dżemu morelowego, podgrzanego do płynności)



NADZIENIE:

70 g miękkiego masła

70 g cukru pudru

70 g mielonych migdałów

jajko

łyżka ciemnego rumu

pół łyżeczki wanilii

figurka





Przygotowanie:

Przyszykować nadzienie migdałowe: wymieszać masło z cukrem do puszystości. Wmieszać migdały, a potem jajko, rum i wanilię. Ubić widelcem. Zakryć i schłodzić do sztywności, przez co najmniej godzinę.

Przygotować krążki ciasta francuskiego. Ułożyć talerz o śr. 20 cm na schłodzonym cieście i wyciąć kółko, które będzie spodem. W ten sam sposób wyciąć wierzch i rozwałkować go, żeby był odrobinę większy.

Ułożyć schłodzony spód na blasze. Nałożyć nadzienie, pozostawiając 2,5 cm suchego brzegu. Ukryć figurkę w nadzieniu. Posmarować brzeg. Założyć wierzch i skleić brzegi. Ponacinać obwód placka tępą stroną ostrza noża, żeby uszczelnić łączenie. Naciąć środek na krzyż i wyciąć ozdobne spirale. Posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem, pozostawiając suchy brzeg, żeby ładniej spęczniał. Schłodzić w zamrażarce, aż placek stężeje, przez ok. 20 min.

Rozgrzać piekarnik do 230°. Piec ciasto, aż spęcznieje i stanie się złociste. Oprószyć cukrem pudrem i zeszklić go palnikiem lub pod grillem piekarnika. Glazurę można również uzyskać za pomocą roztopionego dżemu morelowego.



Laura Calder



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Tarta z czekoladą i chilli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie, Makowce
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.