Placek trzech króli

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Placek trzech króli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


TARTA:

2 płaty schłodzonego gotowego ciasta francuskiego gr. 5 mm

rozbełtane jajko do sklejenia brzegów

przesiany cukier puder (lub kilka łyżek dżemu morelowego, podgrzanego do płynności)



NADZIENIE:

70 g miękkiego masła

70 g cukru pudru

70 g mielonych migdałów

jajko

łyżka ciemnego rumu

pół łyżeczki wanilii

figurka





Przygotowanie:

Przyszykować nadzienie migdałowe: wymieszać masło z cukrem do puszystości. Wmieszać migdały, a potem jajko, rum i wanilię. Ubić widelcem. Zakryć i schłodzić do sztywności, przez co najmniej godzinę.

Przygotować krążki ciasta francuskiego. Ułożyć talerz o śr. 20 cm na schłodzonym cieście i wyciąć kółko, które będzie spodem. W ten sam sposób wyciąć wierzch i rozwałkować go, żeby był odrobinę większy.

Ułożyć schłodzony spód na blasze. Nałożyć nadzienie, pozostawiając 2,5 cm suchego brzegu. Ukryć figurkę w nadzieniu. Posmarować brzeg. Założyć wierzch i skleić brzegi. Ponacinać obwód placka tępą stroną ostrza noża, żeby uszczelnić łączenie. Naciąć środek na krzyż i wyciąć ozdobne spirale. Posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem, pozostawiając suchy brzeg, żeby ładniej spęczniał. Schłodzić w zamrażarce, aż placek stężeje, przez ok. 20 min.

Rozgrzać piekarnik do 230°. Piec ciasto, aż spęcznieje i stanie się złociste. Oprószyć cukrem pudrem i zeszklić go palnikiem lub pod grillem piekarnika. Glazurę można również uzyskać za pomocą roztopionego dżemu morelowego.



Laura Calder



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Morelowa tarta linzer
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc. 10)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tostowe ciasto owocowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Wysooktanowe pakieciki z ciasta filo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Słone ciastka serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.