Iwona  Zasuwa

Placek ryżowy z warzywami a la pizza


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pizza, Dobre dla dzieci

odsłon: 413

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka mąki ryżowej

0,5 szklanki dowolnej skrobi, np. ziemniaczanej

1 łyżka oliwy z oliwek

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka miodu

szczypta kurkumy

1 szklanka ciepłej wody

30 g świeżych drożdży

Dodatki:

kilka średnich pieczarek

1 papryka czerwona

1 średnia cebula

garść oliwek bez pestek

2-4 małe oscypki

125 g mozarelli

garść rukoli

pomidorki koktajlowe

bazylia świeża

oregano

Sos pomidorowy:

szklanka passaty pomidorowej

1 ząbek czosnku

0,5 łyżeczki oregano

sól do smaku

1 łyżeczka miodu

kilka liści świeżej bazylii

Przygotowanie:

Do szklanki z ciepłą, przegotowaną wodą włóż drożdże oraz miód i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Mąkę połącz ze skrobią w misce, dodaj sól i oliwę z oliwek, kurkumę, a następnie wlej drożdżową miksturę.
Wymieszaj całość. Tak powstałą masę o konsystencji gęstej śmietany wylej do formy do pizzy o średnicy 30 cm posmarowanej odrobiną oliwy i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia (zazwyczaj to ok. 10-20 minut).
Mozarellę pokrój w cienkie plastry, a oscypki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa umyj i pokrój, a następnie lekko podduś na patelni (al dente).
Do passaty pomidorowej dodaj posiekany czosnek, oregano, bazylię, sól i odrobinę miodu. Sos najlepiej przygotować nawet dzień wcześniej, aby nabrał smaku.
Wyrośnięte ciasto zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC (ok. 7-10 minut). Wyjmij lekko zapieczone ciasto, posmaruj niedużą ilością pomidorowego sosu.
Ułóż przestudzone składniki na placku i piecz całość jeszcze przez ok. 15 minut. Podawaj na gorąco lub na zimno, najlepiej z domowym sosem pomidorowym.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

B.Sadowska80

postów: 31

15.05.2018 07:29

CYTUJ

Jeszcze jedno pytanie - czym mogę zastąpić passatę pomidorową?

B.Sadowska80

postów: 31

15.05.2018 07:28

CYTUJ

Ja kupiłam niedawno kamień na Amaro i jestem bardzo zadowolona. Pizza smakuje o wiele lepiej! Jak z pizzerii!

B.Sadowska80

postów: 31

15.05.2018 07:26

CYTUJ

A ma Pani kamień do pizzy? Słyszałam, że pizza pieczona na kamieniu smakuje całkowicie inaczej. Ja kupiłam niedawno kamień na

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.