Anna Olson

Placek nugatowo-brzoskwniowy


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Placek nugatowo-brzoskwniowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Spód

1 szklanka całych migdałów (w skórkach)

1¼ szklanki mąki

½ szklanki cukru

¼ łyżeczki soli

½ szklanki masła, pokrojonego w niedużą kostkę i schłodzonego

5 łyżek lodowatej wody



Nadzienie

½ szklanki cukru

3 łyżki śmietany kremówki

10-12 brzoskwiń obranych ze skórki i przekrojonych na połówki

2 szklanki świeżych malin



Nugatowa kruszonka

2/3 szklanki cukru

2 łyżki wody

1 szklanka płatków migdałowych, lekko uprażonych

2/3 szklanki błyskawicznych płatków owsianych

1/3 szklanki mąki

60 g masła, stopionego



Przygotowanie spodu

Drobno zmielić w malakserze migdały z mąką, cukrem i solą. Dodać masło i mleć pulsacyjnie, aż mieszanina nabierze jednolitej grudkowatej konsystencji. Wlać wodę i zmieszać składniki, żeby się połączyły. Podzielić masę między 2 okrągłe foremki do tart o średnicy 18 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem na całej powierzchni i wstawić na 30 min do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Piec spody przez 20 min, aż ich krawędzie będą złociste, a środek suchy. Odstawić do wystygnięcia i przygotować



Przygotowanie nadzienia

Na dużej patelni podgrzać na średnim ogniu cukier ze śmietaną. Dodać połówki brzoskwiń, wymieszać i smażyć na małym ogniu, aż sok brzoskwiniowy odparuje, a owoce pokryją się lśniącą śmietankową glazurą (ok. 8 min). Zdjąć patelnię z ognia i odstawić do wystygnięcia. Delikatnie wymieszać brzoskwinie z malinami i schłodzić.



Nugatowa kruszonka

W małym rondelku zagotować na dużym ogniu cukier z wodą, aż się skarmelizuje (w czasie gotowania przecierać wewnętrzną stronę ścianki rondelka za pomocą pędzla z wodą). Dodać uprażone migdały, wymieszać, wylać karmel na lekko natłuszczony olejem arkusz papieru do pieczenia i ostudzić.

Połamać zimny karmel na kawałki i włożyć do malaksera. Zemleć pulsacyjnie na grube okruchy. Dodać 1/3 szklanki płatków owsianych, mąkę i stopione masło i mieszać, aż konsystencja będzie jednolita. Dodać pozostałe płatki i mleć przez 2-3 sekundy. Nałożyć owoce na spody, posypać kruszonką i piec przez 30 min, aż kruszonka zbrązowieje. Przed pokrojeniem ostudzić do temperatury pokojowej.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Ćwierćkilogramowe ciasto
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gniazdka poznańskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Placek w kratkę z morelami i porzeczkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ensaimada z morelami i migdałami
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Cup cakes
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ekspresowe ciasto czekoladowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.