Placek migdałowy

Przepis z programu Figle (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Placek migdałowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


pasta frolla – kruche ciasto

2½ szklanki mąki tortowej

zwykła mąka do oprószenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta proszku doi pieczenia

¾ szklanki cukru

170 g masła

4 żółtka

1 – 2 łyżki mleka



Nadzienie

3 szklanki surowych całych migdałów

1¼ szklanki cukru

170 g masła

1 łyżka mąki

3 jajka

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

2/3 szklanki marmolady z gorzkich pomarańczy

¾ szklanki całych blanszowanych migdałów bez skórki

cukier-puder do oprószenia



Przygotowanie ciasta

Przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier. W malakserze na wolnych obrotach zmieszać sypkie składniki z masłem, aż osiągną jednolitą grudkowatą konsystencję (ok. 2 min). Lekko ubić jajka, dodać do malaksera i szybko wymieszać. Dodać tyle mleka, żeby ciasto było miękkie i się nie rozpadało po zagnieceniu. Szybko zagnieść ciasto na oprószonym mąką blacie, aż uda się z niego uformować zwartą miękką kulę. Nie zagniatać długo, żeby nie stwardniało. Zawinąć ciasto w plastikową folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.



Przygotowanie nadzienia

Grubo zemleć migdały w malakserze przez kilkanaście sekund. Dodać cukier i mleć jeszcze przez 1½ min, aż migdały będą drobno zmielone. Dosypać mąkę, przemieszać i dodać masło. Zmieszać w malakserze na jednolitą masę. Zmieszać ubite jajka z ekstraktem migdałowym, dodać do migdałowej mieszaniny i zmieszać w malakserze. Przełożyć mieszaninę do miski, wygładzić powierzchnię i wstawić bez przykrycia do lodówki na 1½ godziny, aż stężeje.



Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Kratkę w piekarniku włożyć w 2/3 wysokości. Wysmarować niewielką ilością masła tortownicę o średnicy 22 cm. Rozwałkować ciasto do rozmiarów koła o średnicy 33 cm i wyłożyć nim tortownicę. Na cieście rozsmarować cienką, równą warstwą marmoladę pomarańczową. Nałożyć nadzienie na warstwę marmolady i wyrównać powierzchnię. Podziurawić nadzienie widelcem, żeby para znajdowała ujście w czasie pieczenia. Pośrodku ciasta ułożyć 1 blanszowany migdał, a pozostałe ułożyć w koncentrycznych kręgach, rozpoczynając od krawędzi tortownicy. Piec 25 – 35 min, aż krawędź ciasta będzie złotobrązowa. Ostudzić ciasto przez 10 min po wyjęciu z piekarnika, a następnie wyjąć je z tortownicy i ostudzić do temperatury pokojowej. Nie wstawiać do lodówki. Przed podaniem delikatnie oprószyć powierzchnię ciasta cukrem-pudrem.





© Vincent Schiavelli

powrót

Podobne przepisy

Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Tort Sachera
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Biszkoptowa babka z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.