Jamie  Oliver

Placek jeżynowo-jabłkowy


Przepis z programu Jamie w domu 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Placek jeżynowo-jabłkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kruche ciasto ( w osobnym przepisie)

50 g masła

100 g złotego

nierafinowanego cukru plus ekstra do posypania

2 duże jabłka Bramley

obrane

bez gniazd nasiennych i pokrojone każde na 16 cząstek

4 jabłka koksy

obrane

bez gniazd nasiennych

pokrojone każde na 8 cząstek

1 kopiasta łyżka pokrojonego imbiru z syropu

150 g jeżyn

1 świeże jajko z wolnego chowu

½ łyżeczki cynamonu

 

 

Przygotowanie:


Zróbcie kruche ciasto, zawińcie w folię plastikową i włóżcie na co najmniej pół godziny do lodówki, żeby odpoczęło. Po tym czasie nagrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni. Do rondelka włóżcie masło i cukier, a kiedy masło się stopi, dodajcie jabłka, imbir i łyżkę syropu z imbiru. Podgrzewajcie na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, następnie dodajcie jeżyny i podgrzewajcie kolejne 5 minut, bez przykrycia. W tym czasie wyjmijcie ciasto z lodówki. Posypcie blat mąką, podzielcie ciasto na dwie części, posypcie wałek mąką i rozwałkujcie jedną część na grubość niespełna centymetra. (Aby ciasto nie przywierało, możecie je rozwałkować między dwiema warstwami pergaminu). Wysmarujcie masłem okrągłą, płytką formę o średnicy26 cm i wyłóżcie ją ciastem. Nadmiar ciasta, zwisający z brzegów, zetnijcie ostrym nożem.

powrót

Podobne przepisy

(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Ciasteczka arachidowo-czekoladowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta tatin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Ciasteczka kawowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#Doma

28.03.2012 13:06


Bydgoszcz

CYTUJ

Czy jest szansa, że ktoś zamieści przepis na kruche ciasto wykorzystane przy tym placku?
Pozdrawiam.

#JurekR

11.01.2011 14:11


Szczecin

CYTUJ

Oglądam właśnie przygotowanie tego ciasta i w programie jabłka imbir i jeżyny Jamie włożył surowe do ciasta. Na wierzchu jabłek położył kawałki masła i przykrył druga połową ciasta. Po upieczeniu wyglądało apetycznie (szczególnie sos na dole :-)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.