Anna Olson

Placek jabłkowy z syropem klonowym


Przepis z programu Na słodko (odc.39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Placek jabłkowy z syropem klonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

2 szklanki mąki uniwersalnej

2 łyżki płatków owsianych

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

1 kostka zimnego masła pokrojonego w kostkę

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki syropu klonowego



Nadzienie

5 renet lub innych twardych kwaśnych jabłek

4 łyżki syropu klonowego

½ łyżeczki cynamonu

1 łyżka masła

1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Zmieszać w misce mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól. Posiekać masło z sypkimi składnikami, aż mieszanina osiągnie grudkowatą jednolitą konsystencję. Dodać śmietanę i syrop klonowy; mieszać, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na 15 minut. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne. Pokrojony na plasterki miąższ połączyć z syropem klonowym i cynamonem. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 0,7 cm. Ostrożnie przełożyć placek na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku placka ułożyć jabłka, polać syropem z cynamonem i obłożyć kawałkami masła. Zawinąć brzegi ciasta do góry tak, żeby w powstałym „kominie” było widać nadzienie. Za pomocą pędzla posmarować ciasto jajkiem roztrzepanym z wodą. Piec przez 30-40 minut, aż ciasto zbrązowieje, a nadzienie zmięknie i puści sok.



Wersja zmodyfikowana



PLACUSZKI JABŁKOWE Z SYROPEM KLONOWYM



Owsiana kruszonka

¼ szklanki płatków owsianych

2 łyżki mąki uniwersalnej

¼ łyżeczki cynamonu

2 łyżki brązowego cukru Muscovado

2 łyżki masła



Przygotowanie

Zagnieść ciasto i przygotować nadzienie jabłkowe zgodnie z przepisem podstawowym. Podzielić ciasto na 8 części. Rozwałkować je na placki o grubości 0,7 cm i ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placku położyć część nadzienia, zawinąć krawędzie do góry tak, żeby było widać nadzienie.

Przygotować kruszonkę: zmieszać płatki owsiane, mąkę, cynamon i brązowy cukier. Wyrabiać ciasto z masłem na jednolitą masę. Za pomocą pędzla posmarować placuszki jajkiem roztrzepanym z wodą. Powstałą kruszonką posypać jabłka. Piec 30-40 minut, aż ciasto zbrązowieje.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.