Sophie Grigson

Placek dyniowy


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Placek dyniowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 dynia

1¼ szklanki mąki

½ łyżeczki soli

1 łyżka cukru

113 g zimnego masła

pokrojonego w kostkę

1/8 – 1/4 szklanki bardzo zimnej wody

2 duże jajka

rozkłócone widelcem

1 łyżeczka mielonego cynamonu

½ łyżeczki imbiru

¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

2 szczypty soli

300 ml śmietany kremówki

1/4 szklanki syropu klonowego

 

 

Przygotowanie:


Przekrój dynię na pół, usuń włókniste gniazdo nasienne z pestkami, połóż dynię na blasze z wysokim rantem i wstaw do piekarnika nastawionego na 160 stopni C. Piecz przez ok. 40 minut do 1,5 godziny (w zależności od wielkości dyni), aż miąższ zmięknie i będzie go można bez trudu wyjąć łyżką ze skóry. Wyjmij blachę z dynią z piekarnika (ostrożnie – z dyni wypłynęło pewnie sporo wody) i przełóż miękki miąższ ze skóry do malaksera. Zmiel na gładkie puree i przełóż do durszlaka wyłożonego gazą albo rozciętymi filtrami do kawy, opartego na garnku albo misce. Zaczekaj, aż sok odcieknie, a miąższ zupełnie wystygnie.

powrót

Podobne przepisy

Babeczki orzechowe z kremem cynamonowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Śnieżne kule
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Domowe pączki z różaną konfiturą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasteczka z parmezanem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Prosty placek czereśniowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.