Pizza z ziemniakami, rozmarynem i pesto

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pizza z ziemniakami, rozmarynem i pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto:

4 miarki ekologicznej mąki, pół na pół biała i z pełnego przemiału

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki suszonych drożdży albo 30 g świeżych

1 łyżka miodu

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 miarki letniej wody



Wierzch:

słoiczek pesto

4 ugotowane ziemniaki w plasterkach

2 miarki mozzarelli

3 gałązki rozmarynu

3 łyżeczki rozgniecionego czosnku

oliwa z pierwszego tłoczenia (do smarowania)

sól (do smaku)



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do dużej miski wrzuć oba rodzaje mąki, sól, drożdże. Wlej miód, oliwę i wodę. Wyrób ciasto ręcznie albo robotem z mieszadłami hakowymi. Aby się przekonać, czy ciasto jest wyrobione, dotknij małżowiny usznej. Ciasto powinno być tak elastyczne i zwarte. Przykryj miskę czystą torebką plastikową. Brzegi podwiń pod spód miski. Zostaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość. Zależnie od temperatury w pomieszczeniu zajmie to 60-90 minut. Oprósz mąką deskę, wyłóż ciasto i zagnieć. Rozwałkuj kawałek tak, aby pokrył wysmarowaną oliwą blachę do pizzy. Odstaw na krótko do wyrośnięcia. Rozprowadź pesto równo na cieście, pozostawiając 2 cm wolnego brzegu. Ułóż ziemniaki i listki zerwane z gałązek rozmarynu. Posyp czosnkiem, polej oliwą. Dosól do smaku. Posyp mozzarellą. Piecz przez 20 minut aż składniki zbrązowieją, ser się roztopi, a ciasto upiecze.



Opracowano na podstawie programu „Mathew Hayden na domowym gruncie”.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.