Delia  Smith

Pizza z patelni


Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pizza z patelni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/4 kg mąki ze środkiem spulchnijącym

oliwa z oliwek

woda

zioła

sól i pieprz

sos pomidorowy

1/2 kg obranych pomidorów

mała cebula

bazylia i czosnek

suszone pomidory

5 dag pieczarek

wędzona mozzarella

2 łyżki kaparów

12 oliwek

 

 

Przygotowanie:


Z ¼ kilograma mąki, wymieszanej ze środkiem spulchniającym, niewielkiej ilości oliwy oraz wody zagniatamy ciasto. Doprawiamy je łyżką mieszanych ziół, solą i pieprzem.
Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i przez około 3 minuty smażymy ciasto. Gdy się zrumieni – wlewamy jeszcze jedną łyżkę oliwy i obracamy placek.
Na podsmażonej stronie rozsmarowujemy mocno zagęszczony sos pomidorowy, który robimy z ½ kilograma obranych ze skóry i posiekanych pomidorów, małej cebuli oraz bazylii i czosnku, duszonych razem, aż soki odparują i uzyskamy gęstą pastę. Sos posypujemy liśćmi bazylii. Na bazylii kładziemy suszone w słońcu i konserwowane w oliwie pomidory, na nich 5 dag pokrojonych pieczarek, oraz wędzoną mozzarellę. Wreszcie, aby pizza była trochę pikantniejsza – posypujemy ją dwoma łyżkami kaparów i tuzinem pozbawionych pestek i posiekanych oliwek. A na koniec – jeszcze trochę bazylii. Całość skrapiamy oliwą, w której były suszone pomidory. Pizzę wstawiamy pod rozgrzany grill, by się ładnie zapiekła, a ser – roztopił.

powrót

Podobne przepisy

Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa
Pizza z ciabatty
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza z patelni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza z gorgonzolą, figami i szynką parmeńską
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.