Janella  Purcell

Pizza z kozim serem i pesto


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pizza z kozim serem i pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

2 filiżanki mąki orkiszowej

pół filiżanki oliwy

pół filiżanki wody

spora szczypta soli

oliwa z oliwek



Dodatki

filiżanka prażonych orzechów makadamia, migdałów lub orzeszków piniowych

pęczek bazylii lub kolendry

2 łyżki parmezanu

ząbek czosnku

sól

pół filiżanki sera koziego lub sera bocconcini

dojrzały pomidor

pół filiżanki liści bazylii



Przygotowanie ciasta

Wsypujemy mąkę do miski. Mieszamy oliwę, wodę i sól i powoli wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt kleiste, możemy dodać mąki. Formujemy kulę z ciasta. Wałkujemy i przenosimy ciasto na blachę do pieczenia.



Dodatki (pesto)

Orzechy pieczemy w piekarniku, aż się zrumienią. Uważajmy, ponieważ łatwo się przypalają. W moździerzu lub blenderze rozdrabniamy zioła, orzechy, ser, czosnek i sól. Powoli wlewamy oliwę. Powinna powstać wilgotna pasta. Rozprowadzamy pesto na cieście. Układamy kozi ser lub bocconcini. Dodajemy plasterki pomidora i liście bazylii. Skrapiamy wszystko oliwą i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypujemy pieprzem. Serwujemy z dużą miską sałaty.

powrót

Podobne przepisy

Pizza z patelni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.