Lucinda Scala  Quinn

Pizza z eskariolem


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza

Pizza z eskariolem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 łyżki solonych sardeli

3 łyżki posiekanych czarnych oliwek

1 łyżka niedużych kaparów

odsączonych

¼ do ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki (do smaku)

pęczek świeżego eskariolu

opłukanego i pokrojonego na 2 cm kawałki

1/3 szklanki świeżo startego parmezanu

porcja podstawowego ciasta na pizzę

podzielonego na 6 kawałków

1/3 szklanki mąki kukurydzianej

 

 

Przygotowanie:


Na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Wrzucić sardele, mieszając smażyć 30-60 sekund, aż rozpuszczą się na pastę. Dodać oliwki, kapary i płatki papryki, smażyć mieszając aż smaki się przenikną, 2-3 minut. Zmniejszyć nieco ogień i dodawać stopniowo eskariol. Smażyć 5-8 minut, aż liście zmiękną. Przygotować krążki ciasta, posmarować oliwą, nakładać przygotowany eskariol zostawiając ok 1 cm wolnego ciasta wzdłuż brzegu. Cienko rozsmarować, posypać startym parmezanem. Upiec.

powrót

Podobne przepisy

Pizza
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
Pizza z patelni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza - pita
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.