Pizza russela z opalanego drewnem pieca

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pizza

Pizza russela z opalanego drewnem pieca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto:

3 kg niebielonej mąki chlebowej

1 kg mielonej na żarnach mąki razowej

1 łyżeczka suszonych drożdży

1 łyżka stołowa soli

2.600 ml deszczówki (australijskiej) lub filtrowanej wody



Do obłożenia:

1 cebula pokrojona w cienkie plasterki

oliwa z oliwek

2 papryki

1 cukinia pokrojona w plasterki

garść drylowanych oliwek

4 łyżki natki pietruszki

sól i pieprz



Przygotowanie:

Na blacie lub stolnicy mieszamy 2 rodzaje mąki z drożdżami i robimy kopczyk z wgłębieniem pośrodku. Połowę wody zagotowujemy, rozpuszczamy sól i dodajemy resztę wody (jeśli sypkie składniki są zimne, woda powinna być cieplejsza). Jedną ręką wlewamy wodę do wgłębienia, drugą łączymy ją z mąką.

Gdy ciasto jest już jednolite, ale wciąż mokre i kleiste – zaczynamy je zagniatać obiema rękami. Warto mieć pod ręką plastikową łopatkę do zdrapywania ciasta z blatu i dłoni. Wyrabiamy je, aż uzyska gładką, zwartą i plastyczną konsystencję. Gotowe ciasto wkładamy do naczynia o stromych ściankach – wiaderka, garnka. Jeśli jest zimno, ustawiamy je w ciepłym miejscu. Jeżeli bardzo zimno – w zlewie z ciepłą wodą. Przykrywamy folią posmarowaną oliwą i kocem (można użyć koca z izolacją termalną ze sklepu ze sprzętem kempingowym). Ciasto można wykorzystać od razu po zagnieceniu, ale będzie lepsze, gdy „odpocznie”. Po godzinie formujemy z niego kule i pozostawiamy na kolejne pół godziny, a następnie rozwałkowujemy na okrągłe placki grubości 2 i pół centymetra.



Na wierzch pizzy:

Zrumieniamy cebulę na oliwie i odstawiamy. Kroimy cukinię wzdłuż na cienkie plastry. Papryki kroimy na pół i czyścimy z pestek. Cukinię i paprykę układamy na blasze (paprykę – skórką do góry), obficie skrapiamy oliwą i pieczemy w gorącym piekarniku. Następnie obieramy paprykę ze skóry i kroimy. Rozwałkowujemy ciasto na pizzę, na wierzch wykładamy podsmażoną cebulę, plastry cukinii, kawałki papryki, oliwek, posypujemy natką, doprawiamy solą i pieprzem. Na powierzchni pizzy zostawiamy wolne miejsca – ciasto nie powinno być niczym przykryte, by upiekło się do samego spodu. Sekretem dobrej pizzy jest niewielka ilość składników – im mniej, tym lepiej.



© Maeve O\'Meara i Joanna Savill



powrót

Podobne przepisy

Pizza z gorgonzolą, figami i szynką parmeńską
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizzetki dla przyjaciół
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
Pizza z patelni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.