Pizza margerita z mozzarellą di bufala

Pizza margerita z mozzarellą di bufala
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • mąka kukurydziana (do podsypywania)
  • 1 kula ciasta na pizzę (patrz wcześniejszy przepis)
  • 1 łyżka stołowa oliwy
  • 1 duży pomidor
  • pokrojony w cienkie plastry
  • 175 g kula mozzarelli di buffala
  • osuszonej i pokrojonej w plastry (patrz uwaga)
  • 3 łyżki stołowe świeżej bazylii w cienkich plasterkach

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Postaw kratkę na dole piekarnika. Ustaw na niej kamień do pieczenia pizzy albo odwrócony talerz żaroodporny. Piekarnik rozgrzej do 260°C. Pozostaw w nim kamień lub talerz, żeby dobrze się rozgrzał. W miseczce wymieszaj czosnek z oliwą. Odstaw. Nieco mąki kukurydzianej wysyp na gorący kamień lub talerz oraz na deskę. Rozpłaszcz kulę z ciasta, aby powstał placek o średnicy ok. 25 cm. Połóż placek na desce. Posmaruj oliwą. Rozłóż plastry pomidorów i sera. Zsuń pizzę na kamień i piecz przez około 15 minut, aż będzie złocista. Pizzę po wyjęciu z piekarnika posyp bazylią.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA