Pizza chlebowa z dojrzewającą szynką i karmelizowaną gruszką

Pizza chlebowa
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • płaski okrągły chlebek
  • 3 pomidory
  • szczypta brązowego cukru
  • 8 plastrów boczku
  • łyżka oregano
  • 10 pomidorków cherry
  • 5 plastrów długo dojrzewającej szynki
  • 2 łyżki oliwy
  • garść parmezanu
Karmelizowana gruszka:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomidory sparz i obierz ze skóry. Następnie usuń gniazda nasienne. Pokrój pomidory w małą kostkę i wrzuć do rondla. Dodaj cukier i duś na małym ogniu. Gdy woda odparuje, dopraw je pieprzem, solą i suszonym oregano.
Plastry boczku ułóż na papierze do pieczenia i posyp oregano. Przykryj drugim papierem i smaż na patelni. Gdy boczek będzie chrupiący, zdejmij go z patelni.
Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, podsmaż pokrojone pomidorki i szynkę. Gruszkę pokrój w cienkie plastry. Do rondla wlej wodę, dodaj cukier, łyżeczka soku z cytryny i listki szałwii. Gdy cukier się rozpuści, włóż gruszkę. Karmelizuj gruszkę ok. 10 min.
Chlebek podziel na dwa placki i podgrzej na suchej patelni. Następnie posmaruj sosem pomidorowym, ułóż gruszki, boczek i pomidorki z szynką. Pizzę posyp parmezanem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA