Pizza alpejska

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pizza alpejska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



ciasto:

500 g mąki pszennej chlebowej plus do podsypania

2 łyżeczki soli

7 g suszonych drożdży

320 ml letniej wody



nadzienie:

80 g startego sera gruyere

250 g crème fraiche

sól i świeżo zmielony pieprz

oliwa:

1 duża czerwona cebula

140 g salami w plasterkach

świeże oregano



Przygotowanie:



Przygotować ciasto na pizzę: w dużej misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Stopniowo wlewać wodę i mieszać, aż powstanie ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 30 minut. Wyrabiać ciasto przez 10 minut, podzielić na 2 części, każdą uformować w kulę, położyć na tacy przykrytej czystą ściereczką, posypaną mąką, przykryć drugą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na posypany mąką blat, rozpłaszczyć w koła o średnicy ok. 30 cm, formując nieco grubszy brzeg. Rozgrzać piekarnik do 240°C. W miseczce zmieszać ser gruyere z crème fraiche, doprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Placki ciasta skropić oliwą, posmarować mieszanką sera i crème fraiche, posypać cebulą, na wierzchu ułożyć plasterki salami. Znów skropić oliwą, posypać oregano. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć z pieca, znów posypać oregano, pokroić na kawałki i podawać.





powrót

Podobne przepisy

Pizza z patelni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza - pita
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza z ciabatty
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.