Curtis Stone

Piwne parfait z karmelem z solonymi orzeszkami ziemnymi


Przepis z programu Surfing po menu 2 (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Piwne parfait z karmelem z solonymi orzeszkami ziemnymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Pate a bombe

160 g cukru pudru

woda

8 żółtek



Parfait

1 listek żelatyny

250 ml piwa o zdecydowanym smaku, np. Little Creature's Pale Ale lub Guiness

100 ml ubitej śmietany 18%



Karmel z orzeszkami

100 g cukru

woda

3 łyżki śmietany 18%

40 g pokruszonych solonych orzeszków ziemnych bez łupinek

szczypta soli



Przyrządzanie pate a bombe

Wymieszać w rondelku cukier puder z niewielką ilością wody. Powoli doprowadzić do wrzenia i gotować do chwili, kiedy syrop spuszczany z łyżeczki zaczyna formować nitki, a wpuszczony do zimnej wody utworzy twardą, lecz dającą się ugnieść kulkę. Żółtka przełożyć do miksera i dobrze ubić, po czym dodać syrop i ubijać do czasu jego wystygnięcia przez około 5 – 10 minut. Tak sporządzony krem można przechowywać przez dzień.



Przyrządzanie parfait

Zalać wodą listek żelatyny i zaczekać aż zmięknie. Odsączyć i włożyć do kuchenki mikrofalowej na niską temperaturę, lub ogrzewać w kąpieli wodnej aż się rozpuści. Dodać piwo i dobrze wymieszać. Zakryć naczynie folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 10 minut, do chwili, kiedy mieszanka zacznie tężeć. Dodać wówczas do ścinającego się piwa ubitą śmietanę. Następnie dodać do powstałej mieszaniny pate a bombe. Formę o pojemności 800 ml wyłożyć kilkoma warstwami folii spożywczej i napełnić powstałym parfait, a następnie wstawić do lodówki aby masa stężała.



Przyrządzanie karmelu z orzeszkami

Wymieszać w rondlu cukier z niewielką ilością wody aż utworzy się papka. Podgrzewać ją mieszając do momentu, kiedy powstanie złocisty karmel. Dodać śmietanę oraz orzeszki i zagęścić na mocnym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodać trochę soli i wyłożyć mieszaninę na natłuszczony papier. Nakryć kolejnym kawałkiem papieru i zwinąć w cienką tubę. Pokroić masę na kawałki i pozostawić aż stwardnieje. (można też polać deser ciepłym sosem – tak jest zdecydowanie łatwiej). Parfait podawać z kremem karmelowym oraz gotową masą czekoladową.



© Curtis Stone i Ben O'Donoghue

powrót

Podobne przepisy

Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Śliwki w czekoladzie
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.