Pithiviers

Przepis z programu Martha piecze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pithiviers
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilograma ciasta francuskiego

1 porcja kremu frangipane (według przepisu poniżej)

1 żółtko

1 łyżka tłustej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto francuskie na prostokąt grubości 2 milimetrów. Za pomocą 22-centymetrowej formy wyciąć z ciasta 2 okręgi używając ostrego nożna. W jednym z okręgów zrobić mały kominek używając ostrego narzędzia. Ułożyć ciasto na papierze do pieczenia i mrozić aż stanie się twarde, przez 20 minut. W małej miseczce zmieszać żółtko z tłustą śmietaną.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wyjąć ciasto z zamrażalnika. Na środku ciasta położyć zamrożony krem frangipane. Posmarować brzegi ciasta jajkiem. Uważać, żeby jajko nie rozlało się po bokach ciasta. Ciasto może nie wyrosnąć. Położyć wierzch ciasta i skleić brzegi palcami. Małym nożykiem ozdobić wierzch ciasta spiralnymi wzorami. Ozdobić brzeg ciasta. Przełożyć pithiviers na papier do pieczenia skropiony wodą. Mrozić ciasto przez godzinę. Wyjąć pithiviers z zamrażalnika. Posmarować wierzch ciasta jajkiem. Uważać, żeby jajko się nie rozlało po cieście. Piec ciasto aż wyrośnie i stanie się złoto-brązowe przez 45-50 minut. Przełożyć pithiviers na drucianą tacę i studzić przynajmniej 20 minut przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Lepkie ciastka imbirowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto ze śliwkami
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Babeczki łaciate na parze
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
Ekspresowe ciasto czekoladowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.