Delia  Smith

Pistacjowe wafle do lodów


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Pistacjowe wafle do lodów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

ciasto phyllo (filo)

10 dag masła



Posypka

10 dag cukru pudru

pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu

orzeszki pistacjowe



Przygotowanie

Składniki posypki łączymy i mieszamy. Arkusze ciasta rozwijamy i przykrywamy wilgotną ściereczką, by nie wyschły. Jeden arkusik kładziemy na stolnicy, równomiernie smarujemy roztopionym masłem. Posypujemy powierzchnię łyżką mieszanki. Na to kładziemy następny arkusz ciasta, dociskamy, znów smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrową mieszanką – i kontynuujemy, aż będziemy mieli 6 warstw. Gotowego przekładańca kroimy na cztery pasy, a następnie na trójkąty, które układamy na posmarowanej masłem blasze. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Cytrynowe magdalenki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pączki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
Ciasto marchewkowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Grzybki kawowe
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z wiśniami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#kotlecikkie

10.07.2011 16:55


Warszawa

CYTUJ

ble

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.